automat za espreso kafu, automat za nes kafu
Naslovna arrow Kafe istorijat
kafe  istorijat

    Tokom vekova kafa se pripremala na mnogo razlicitih nacina. Krajem devetnaestog veka kafa se pripremala na dva osnovna nacina: venecijanaska i turska kafa. Turskom metodom mlevena kafa se kuva u vodi i nakon sipanja u solju se ostavi da se talog slegne na dno. Venecijanskom metodom se sipa preko mlevene kafe cime se dobija napitak. Pronalaskom parne masine krajem XVIII veka i pocetkom XIX veka zapoeinje industrijska revolucija, koja je dovela do automatizycije rada, promene naeina zivota velikih migracija ljudi iz ruralnih sredina ka gradovima. Generalno trend zivota je postajao sve brzi.

bezzera

  Automatizacija je prozimala sve aspekte ljudskog zivota, samim tim doslo je do potrebe da se izmisli masina koja bi pripremala napitak od kafe...

  Nakon nekoliko neuspesnih pokusaja krajem XIX veka, napokon 1901.godine na Milanskom sajmu predstavljen prvi aparat za pripremu kafe. Konstruktor je bio italijanski inzenjer Luiggi Bazzera. Bazzera ne samo da je predstavio i patentirao aparat za pripremu napitka od kafe, on je uspostavio definiciju napitka na osnovu koje ce se u narednim decenijama razviti jedna cela industrija.

 Bazzera je ovaj napitak pripremljen na aparatu nazvao Espresso, napitak za brzu pripremu i brzo ispijanje. Za pripremu espressa po njegovoj definiciji potrebno je 7 gr mlevene kafe iz koje se ekstrahuje napitak pri pritisku vode od 9 bara i temperaturi od 86 stepeni Celzijusa.