Kako pripremiti ukusan kafe napitak? Recepti

Kako pripremiti ukusan kafe napitak? Recepti

Amsterdamski se trgovac van Snuiten davne 1637. godine neugodno iznenadio, kad je umjesto zahvalnice na neočekivanom fascinantnom poklonu kafe od svog poslovnog prijatelja iz Merseburga dobio zaprepašćujuće  i prijeteće pismo. Neznanje i brzopletost supruge nemačkog merzeburškog trgovca sve je pokvarila. Umjesto da posluša van Snuitenov savet i kuva kafu u vodi, ona je onako nesamlevenu umesto da je prema preporuci samelje i kuva u vodi, jednostavno stavila zrna kave u masnu mesnu supu! Rezultat znamo.

Kako pripremiti ukusan kafe napitak?
Kako pripremiti ukusan kafe napitak?

Primjer merzeburške domaćice najbolje govori, kako se kafa ne može pripremati onako kako se to nekom prohte!
Kafa je kroz vekove nametala i nametnula svoja „pravila igre”. Ona nisu svuda ista. Razni narodi, razni običaji, ali principi su ostali isti: sirovu kafu treba najpre pravilno ispržiti, pa je tek ohlađenu samleti grubo, fino ili vrlo fino, zavisno od toga kakav ćemo „recept” izabrati za pravljenje napitka. Prženje se ne može izostaviti, ni mlevenje se ne može izbeći, niti se voda može nadomestiti bilo čim drugim. Ta tri osnovna zahteva za pripremu i pravljenje napitka ostala su do danas, i verojatno će i ubuduće ostati nepromenjeni.

Kako pojedini narodi pripremaju kafu?

Iako se svuda po svietu ljudi raduju kafi i njenom napitku, ipak se negde raduju samo turskoj kafi, na drugim mestima opet ne mogu ni zamisliti kafin napitak ako u njemu ima taloga, treći opet traže samo posebne vrste kafe, kao što ih je celi dan po Parizu tražio Balzac. Očito da postoje razni narodi, razni običaji, razne osobe, razni ukusi.

Tokom vekova pojedinci, ali i čitavi narodi, su navikli piti i pripremati kafin napitak prema sopstvenom ukusu, smatrajući da je takav način priprema najbolji i najukusniji.

Italijani smatraju da je najbolji način pripreme kafe njihov poznati espreso-kafe napitak ili espreso-kafa. Njima odgovara upravo takva kafa, pripremljena iz jako prženih zrna kave.

Švajcarcima prija italijanski espreso, ali samo ako ga pomiješaju sa mlekom. Kafa sa mlekom, kojim ta zemlja obiluje, najbolja je kafa jer je mleko  hranjivo a ublažava jak ili oštar „napad” kave na organizam.

Ako u Austriji, a posebno u Beču, naručite kafu, ostaćete zapanjeni nad izborom koji pruža svaka iole bolja kafeterija. Konobar će uslužno ponuditi da birate između “Zlatne šoljice” (Schale Gold) ili „Braon šoljice” (Schale Braun), ali možete naručiti i „carsku mešavinu”, eventualno i sa jajem (Kaiser-
melange-mit verquirltem Ei). Ako se ne dopada ni jedan od ta tri sastojka, može se dobiti i „jednopreg” ili „dvopreg” kafa (Einspäner ili Doppelspämier). Takođe se može dobiti i kafa sa mlekom, kao da ste u Švajcarska(Kaffee mit Milch), ali to nije isto što i Kapućino (Kapuziner-Kaffee),
inače italijanski izum za pripremu kafe.

Opasno je zabuniti se, pa za damu zatražiti “damsku kafum. Naime, tim imenom zovu u Evropi, a naročito, u zemljama nemačkog govornog područja kafu kojoj , se dodaju prženi samleveni i u kafu ukuhani gorki i slatki bademi. Na sreću ni u Austriji više nema “Marsove kave”, jer to nije prava kafa, nego napitak napravljen iz pržene i mlevene, pa kuvane Šećerne repe!

Poznata “Bečka kava” (Wiener-Kaffee) svoj fini, posebni ukus duguje delimično i maloj količini smokava koje su joj dodane nakon prženja i mlevenja.

Karlovarska kava sa mirodijama (Karlsbader Kaffeege-würz) sadrži znatan deo smokava.

To su samo neki primeri ljudske mašte kako da priprema pravu kafu prema raznim ukusima i željama. Kako bi se Kolšicki iznenadio danas kad bi shvatio na koliko se još načina kafa može servirati bečkim građanima! Kafinom se napitku može dodati i šećer, i med,  i sok narandže, čašica
ruma , sladoled od vanile , liker pa i jaje.

Upoznali smo kafine mešavine raznih vrsta i podvrsta arabike i robuste, kafu sa kofeinom i bez kofeina, kavu sa polovičnim sadržajem kofeina i kafu „zdravu” ili poštednu, kafu dvostruko zdravu i poštednu, kafine  dodatke, razne vrste pripreme kafe itd.

Treba ipak upoznati tačan postupak pripreme barem nekih poznatijih vrsta kafinog napitka.

Kako pripremiti ukusan kafe napitak? Recepti za kafin napitak

Kafin je napitak potreban za uživanje, za druženje. Pa ipak pravu kafu neki narodi koriste čak i kao začin. U Meksiku se kafa dodaje kao začin meksikanskom gulašu. I nekim italijanskim jelima od testenine, kao što je pasta asciuta (pašta-šuta, kako je naš narod naziva) dodaje se takođe kafa
kao začin, kao i jelu koje gurmani poznaju pod imenom Barbecue steak, odrezak kojega se servira na otvorenom.

Kafa je vrlo često prisutna u mnoštvu poslastica, slatkiša i peciva. Postoji hladna kafa, sladoled kafa itd.

Kapućino (Cappucino) je i talijanski pronalazak. Za tri šoljice jake vrele kafe potrebno je pripremiti: jednu šoljicu jake kafe, i šoljicu vreloga mleka a po površini posuti kakao prašah, šlag kao ukras pa i njega posuti sa kakao-prahom. Vrelo mleko treba da se pretvori u penu. Porculansku šoljicu kafe do pola napuniti crnom kafom, a ostatak penom mleka, te vrh ukrasiti dodatkom šlaga i po tome prosuti kakao-prah.

Kapućino je svoje ime dobio po „šeširiću” od šlaga. Ne zna se koliko je istina u tome, da je ideja o kapucinu nastala u vezi sa poznatom pričom o „pokrštavanju” kafe što je navodno učinio papa Klement IX.

Café royal ili kraljevska kafa je jaka kafa sa konjakom, šećerom i šlagom. Za četiri porcije ove kafe potrebno je: tri šoljice jake crne kafe, dve šoljice konjaka, jedna šoljica šećera i malo šlaga na vrhu svake gotove šoljice.

Kafu i šećer treba grejati u nekom sudu sa drškom . Sud  mora biti od materijala koji je otporan na visoke temperature. Kafi i šećeru se doda konjak i oprezno zapali. Nakon gašenja plamena sadržaj se istoči na pripremljene 4 šoljice za kafu, a u svaku šoljicu kao ukras na vrhu stavi malo šlaga.

Ne zna se otkud naziv kafe. Neki misle da potiče od londonske kafane istog imena, neki opet da je ime nastalo prema pariškoj kadani smeštenoj u Palais royal (kraljevska palata). Možda i samo zbog toga, što se smatralo da je recept pravi kraljevski.

Prema originalnom receptu u šoljicu se stavi kocka šećera i na nju nalije do polovine kafa, a slobodni vrh kocke šećera se polije konjakom i potom zapali.

Diplomatska kafa je kava sa jajčanim likerom (Eierlli-queur). Za jednu šoljicu takve kafe potrebna je jedna čaša likera, pola šoljice vruće kafe i pavlaku za ukras.U prethodno zagrejanu porcelansku šoljicu za kafu nalije se jajčani liker, a potom se dolije do vrha kafa, ukrasi pavlakom,
a po njemu se pospe prah samlevene kafe.

Recept za tu kafu su dala dva značajna evropska pisca iz XVIII. i XIX. veka. Jedan od njih je Francuz Jean Anthelme BrillatSavarin (1755—1826) slavan po knjizi “Physiologic du gout” (Fiziologija ukusa) objavljenoj 1826. godine. Drugi je njemački baron Eugen von Vaerst (1792—1855) poznat, medu ostalim po svom delu “Gastrosophie” (Gastrosofija, slobodno prevedeno mudrost kako valja dobro jesti”). Osnovna deviza te dvojice pisaca, plemića, diplomata i umetnika življenja je bila: istovremeno piti i jesti. Bio je to osnovni moto dela oba pisca. Oba su imali ogromno iskustvo sa kafom. Naši učitelji Turci nikad nisu kafu mljeli u mlinu, nego su je drvenom toljagom drobili u većem avanu. Kafa iz avana, dobro zdrobljena je mnogo bolja nego ona koju mi danas meljemo u našim kućnim mlinovima” tvrdio je Brillat-Savarin, dok je Vaerst dao slijedeći mudri savet: Voda za kuvanje kafe mora se uzeti iz zdravog bunara, gdje ima i metala. Onaj ko je kafu pripremio sa takvom (metalno-mineralnom bogatom) vodom, mogu mu predvideti sigurno će sebi češće priuštiti takav užitak.”

Mešavine kafe i alkohola su brojne i neiscrpne za ljudsku maštu. Već je jedna varijanta kafe s alkoholom prikazana kao Café royal, a druga kao diplomatska kava. Specijalan način mešanja alkohola i kafe predstavlja Cobbier-bourbon kava.

Kava Cobbler-Bourbon je jedna od mešavina kafe i alkohola. Za jednu čašu takve kafe treba uzeti dve kašičice usitnjenog leda, 1 čašu za liker Bourbon-viskija punu gotovo do vrha (za jedan poprečni prst ispod samog vrha)  jednu punu likersku čašu Moka-liker hladne jake kafe, takođe za oko 1 poprečni prst ispod vrha napunjenu čašu.

Kako pripremiti ukusan kafe napitak?

Usitnjeni led se sipa u jednu likersku čašu. Potom se i viski i moka-liker sipa po ledu, a na sve to se do vrha dolije kava. Po želji korisnika tome se može dodati šećer. Napitak se servira sa slamkom. Reč “Cobbler” je engleska, znači nešto kao krpo, onaj koji krpi, ali je po voću a ne po ovoj kafi dobilo značenje uledenog pića. Napitak je dobrodošao za naporan posao i vruće godišnje doba. Inače se naziv cobbler koristi kao oznaka za svako mešano piće koje sadrži stucani led s alkoholnim pićem (npr. viski ili slično) i voće. Ovdje je umesto voća dodatak kafa.

U nekim kombinacijama kafi se dodavaju razni aditivi, ponekad i neobični. Evo jednog recepta toga tipa, koji je poznat kao ginger-kava. Ginger kava je mešavina samlevenog kafenog praha i malo dumbira. Đumbir (Zingiber officinale) je tropska biljka, naročito cenjena u Kini i u Indiji, gdje ga, kao i kod nas, koriste za kiseljenje povrća, posebno krastavaca i tikava. Taj mirišljavi i osvežavajući oštri začin poboljšava ukus supama, jelima od riže, soswovima i pečenim pilićima. Poseduje i lekovita svojstva, jer otvara apetit, uklanja nadutost i pospešuje probavu.

Za pripremu ginger-kave trebamo jednu kašičicu samlevene kafe, četvrtinu čajne kašičice dumbira, jednu čajnu kašičicumeda i pavlaku. Prah dumbira i kafa se pomiešaju, stavi se u šoljicu med i na sve to nalije vrela kafa, a na vrh se stavi pavlaka. Mešavina dumbira i kafe može se profiltrirati. Spoj tog začina i kafe je zanimljiv, a napitak je ukusan.

Kako pripremiti ukusan kafe napitak
Kako pripremiti ukusan kafe napitak?

Kako pripremiti ukusan kafe napitak?

Originalna irska kava takođe je mešavina kafe i alkohola. Za pripremu treba (za dvije čaše kafe) dve čajne kašičice sivog šećera, jedna osmina litra irskog viskija, jedna i po šoljica vruće crne kafe, i to jake, a i ovde se kao ukras dodaje na vrhu pavlaka. Čaše prethodno treba zagrejati vrućom vodom i osušiti ih. U svaku čašu se stavi po jedna čajna kašičica šećera. Posle toga po pola čaše kafe doliti u svaku šaljcu i mešati sve dok se šećer ne rastopi. Na kraju oprezno se povrh svega stavi pavlaka, ali tako da se ne pomeša sa kafom. Kafa se pije cevčicom .

Ima i varijanta prema kojoj je prva faza ista kao gore: u vatrostalnu čašu se stave šećer i viski kao gore. Potom čašu koso nagnutu okrećemo lagano da se ravnomjerno ugreje. Postoje i specijalne garniture za tu varijantu pripreme kafe. Nakon izvesnog vremena, kad su sadržaj čaše i čaša dovoljno topli, treba pustiti plamen da prede preko čaše kako bi zapalio viski. Pomoću kafe treba ugasiti plamen, a dalje postupiti jednako kao što propisuje originalni recept.

Postoji i specijalna irska kafa, za koju je propisan specijalni recept, kojega zainteresirani mogu naći u odgovarajućim stručnim monografijama.

Zbog zanimljivosti prikazujemo sastav meksičkog gulaša sa kavom: to je mešavina govedine, maslaca i 3 glave crvenog luka i češnjaka, te 40 grama brašna, dve šoljice vina (preporuča se burgundsko vino), 1 šoljica kave, 2 čajne kašičice soli, pola čajne kašičice papra (bibera), četvrtinu čajne kašičice mažurana (Origanum majorana ) i pola šoljice jake kafe. Recept je dosta složen, treba ga potražiti u odgovarajućim publikacijama .

Pripremanje turske kafe toliko je dobro poznato, da ga nije potrebno ovde posebno prikazivati.

Bez obzira o kojem i kakvom se receptu radi, nikad nije dobro kafin talog ponovno kuvati sa vodom i dodati mu samlevenu kafu, ili ne. Takođe se ne može preporučiti već skuvanu, pa ohlađenu kafu u loncu za kuvanje ponovno podgrevati. To je loš i nezdrav običaj!

Nije preporučljivo vrućem kafe napitku dodavati hladno mlijeko! Gubi se fina kafina aroma, pa joj ni ukus više nije onaj “pravi”.

 

INFO  :

Tel: 065/440-440-2

Povezana tema, automati za tople napitke.