Priprema espresso kafe – Kako pripremiti espresso kafu – Recepti

Priprema epresso kafe

Priprema epresso kafe – Esporeso kafa je italijanski način pripreme crne jake kafe, koja je veoma popularna i u Austriji, gde se često služi pod imenom Moka, iako ne potiče od čuvene moka kafe. Za pripremanje espreso kafe neophoan je sprecijalan espreso automat i aparat koji radi na principu prolaska ključale vode, odnosno pare pod pritiskom kroz smlevenu kafu. Kafa mora biti tamno pržena i fino mlevena. Najbolje su mešavine 70 % Santos ili Ekvador ili Centralno američke prirodne kave i 30 % Robusta kafe Kamerun ili Uganda prve klase. Prženje mešavine treba biti tamnije od uobičajenog za tursku kafu, ali ne suviš tamnije jer kafa počinje da se znoji i oksidiše.

Pravi italijanski espreso se servira u prethodno zagrejanim šoljicama kapaciteta 100 mililitara i to samo do polovine , sa tacnom i malom kašičicom. Espreso kafa je tamne boje, pokrivena penom, i ima jako izražen miris i aromu. Šećer se služi odvojeno u kesicama ili posudama tako da korisnici zaslađuju kafu po želji. Služi se sa čašom hladne vode. Standasrdna šoljica je od 100 mililitara stim što se kafa sipa do polovine. U našoj zemlji popularni naziv je kraći espreso.

Priprema epresso kafe
Priprema epresso kafe

Priprema epresso kafe

Svaka espreso kafe se priprema sa dve kašičice (8 grama) jače pržene mlevene kafe za espreso. Dobar espreso ima pun, bogat i postojan miris, a pena je boje lešnika debljineod 3-4 mm. Pritisak automata treba biti oko 9 atmosfera ( 9 bari) a vreme pripreme 28 do 30 sekundi.

Dugi espreso se priprema od 8 grama tamno pržene i fino mlevene kafe za espreso i sa većom količinom vode, tako da se dobija oko 100 mililitara espreso kafe (nešto manje od pune šoljice).

Dupli espreso priprema se sa dvostrukom količinom kafe za espreso , tako da se dobija 100mililitara espresa – jačine dve šoljice kratkog espreso napitka.

Američki espreso je u stvari šoljica kratkog espreso napitka (50 ml) razređenog dodavanjem duple količine vruće vode. Isti se servira u običnim šoljicama za kafu.

INFO  :

Tel: 065/440-440-2

Povezana tema, automati za kafu iznajmljivanje.