O Čaju

Ukratko o čaju

Automati za tople napitke i kafu pripremaju, kao što je opštepoznato, više vrsta toplih napitaka.

Pored napitaka sa kafom i toplom čokoladom samouslužni automati pripremaju i čajeve.

Čajeva je mnoštvo na kugli zemaljskoj. Koristi se i kao piće, i kao sredstvo za uživanje, a mnogi čajevi i kao lek.

Neki od njih sadrže kofein. Ti čajevi su za nas zanimljivi, i o njima će biti reči.

O čaju
O čaju

Ukratko o čaju…

Čajevi koji sadrže kofein, ubrajaju se u pića koja stimuliraju, kao i kafa, pa čak i kakao ili topla čokolada. I ta dva poslednja sadrže purine, iako u zanemarivo malim količinama, ali ipak ne kofein, nego njegovog srodnika teobromin, koji ima daleko blaže djelovanje na organizam nego kofein.

I kakao i čokolada su više hranjivi, nego stimulativni napitci, odnosno jela.

Čaj je u Evropu stigao iz Kine morskim, a iz Rusije kopnenim putem, pa je, pogrešno, dobio ime “ruski” čaj, iako je dopremljen iz Kine.

Kineski čaj (najveći proizvođači su Indija, pradomovina kineskog čaja, Japan, Šri Lanka i Indonezija) je osvežujući napitak dobijen iz posebno pripremljenog i osušenog lišća čaja, sadrži alkaloid tein čiji je hemijski sasvim isti kao kafin kofein.

Osim toga sadrži eterična ulja tanin i još neke tvari. Kvalitet čaja zavisi od nadmorske visine. Što je ona viša, to je čaj bolji, pa je najbolji onaj s obronaka Himalaje sa visine od 2500 metara iznad mora.

Stručnjaci razlikuju crni i zeleni čaj.

Crni čaj se dobije iz lišća koje se, čim je obrano, suši i fermentira. Zeleni čaj se ne podvrgava fermentaciji, nego pari, pa boja lista ostaje zelena.

Podela čaja obavlja se i prema vrsti čajeva, zemlji porijekla (indijski, kineski, asamski i drugičajevi).

Postoje i razne mešavine čajeva

Teina, odnosno kofeina, u kineskom čaju ima od 1,2% pa čak i do 5%. U jednom litru čaja ima oko 430 mg teina (kofeina), dok ga u kafi (kofeina) ima u 1 litri, različito o vrsti kafe i načinu pripreme, oko 550-620 mg.

Najmanje ga ima u 1 litru kola-napitaka, samo 130-150 mg.

Prema tome i jaki čaj može pričiniti neprijatnost onima ljudima koji su osjetljivi na kofein.

Svi ostali mogu nesmetano da uživaju u svim blagodetima i lekovitim svojstvima čaja kao jednog od ukusnih toplih napitaka koje pripremaju naši samouslužni automati za kafu i tople napitke.

INFO  :

Tel: 065/440-440-2

Povezana tema, automati za tople napitke.