Priprema turske kafe – Kako pripremiti tursku kafu – Recepti

Priprema turska kafe

Priprema turske kafe – Turska kafa je omiljena kafa balkanskih naroda (Srbija, Grčka, Makedonija)  i zemalja Bliskog istoka. Iako nosi takav naziv u Turskoj s više pije čaj i zato se ova kafa često naziva Srpskom ili Grčkom. Naziv Turska kafa potiče od toga što su Turci (Osmanlije) kafeni napitak doneli na Balkansko polusotrvo. Glavna razlika srpske i grčke verzije sastoji se u tome što je grčka kafa veoma jaka, jako zaslađena i služi se u malim šoljicama.

Turska kafa se kuva u džezvama karakterističnog oblika čiji je donji deo širi od gornjeg ili u običnim lončićima. Originalna isočnjačka džezva (ibrik) izrađena je od bakra u narodnoj radinosti a unutrašnjost joj je kalaisana. U arapskim zemljama turskoj kafi se često dodaje kardamom kao začin. Kafa treba biti tamnije pržena i sitno mlevena skoro u vidu praha, da bi se dobila gusta I jaka kafa sa lepom penom na površini. Najbolje su mešavine brazilskih i afričkih pravih kafa sa vulkanskih terena.

Priprema turske kafe
Priprema turske kafe – Kako pripremiti tursku kafu – Recepti

Za kuvanje crne – turske kafe pogodna je meka voda jer je ukus čistiji a aroma izraženuija. Ako je voda hlorisana, treba je u toku noći staviti u frižider u staklenu bocu kako bi hlor ispario. Kafu treba kuvati u čistim džezvama jer ako posuda nije dobro oprana od prethodnog kuvanja napitak dobija loš ukus.

Za dve šoljice kafe potrebno je:

  • 10g (dve pune kašičice) sitno mlevene kafe
  • Šećer po želji
  • 3 decilitra vode
  • Malo mlevenog kardamoma (nije obavezno)

Dve šoljice sveže hladne vode sipati u džezvu i zagrevati dok voda ne provri. Kada voda provri dodati šećer po želji, zatim dve pune kašičice sitno mlevene kafe pa promešati i pustiti da ponovo provri. Kada se kafa popne do vrha lončeta, skinitu je na kratko sa vatre I još jednom vratiti, sipati nekoliko kapi hladne vode, skinuti sa vatre i ostaviti 30 sekundi kako bi se talog slegao. Kafa se sipa u šoljice I to tako što se u svaku stavi kašičica kajmaka sa vrha lončeta, a onda se dolije ostatak i odmah služi.

Izvorna turska kafa se priprema tako što se mlevena kafa i šećer stave u šoljicu i preliju vrelom vodom, slično pripremi napitka od instant kafe. Ako se kafi dodaje mleko onda ga treba dodavati vruće a ne hladno kako bi se izbeglo hlađenje napitka i gubitak fine arome kafe.

INFO  :

Tel: 065/440-440-2

Povezana tema, automati za kafu iznajmljivanje.