Recepti za kafu i tople napitake

Recepti za kafu i tople napitke

Recepti za kafu-Razni narodi imaju svoje običaje ali i razne recepture za serviranje i pripremanje kafe. Neki vole tursku kafu, drugi uživaju u espresso i kapućinu, a treći u filter kafi u velikim šoljama, s’tim što je za espresso i filter kafu obavezno posedovanje odgovarajućih automata i aparata za kafu i tople napitke.

Italijani vole svoj espresso, jaku kafu pripremljenu u espresso automatu(aparatu za kafu) i to od jače, pržene i fino mlevene kafe. Švajcarci koriste italijanski espresso , ali samo ako mu dodaju mleko koje mu oplemenjuje ukus napitka. U austriji , naročito u Beču, izbor kafe je toliko veliki da u boljim kafanama I restoranima konobari nude od zlatne I braon šoljice , preko carske mešavine do nadaleko poznate Bečke kafe koja je jako ukusna I kvalitetno pripremljena na najnovijim automatima I aparatima za kafu.

U Južnoameričkim državama pije se tinto – jaka crna, veoma slatka kafa. U Meksiku I Argentini narod pije kafu koja je pržena sa šećerom i ima aromu karamele. U zapadnoj Italiji kafa se aromatizuje sa vanilom, kimom, đumbirom i drugim začinima.

U nekim zemljama potrošnja kafe je mala a primarni napitak je još uvek čaj. To su Velika Britanija, Kina, Japan, Turska ali iu njima kafa postepeno potiskuje čaj. Postoje recepture za sve vrste napitaka, od turske kafe sa talogom, preko espresa pa sve do filter kafe sa mlekom, šlago, sladoledom, viskijem, rumom itd.

Recepti za kafu
Recepti za kafu i tople napitke

Recepti za kafu

Bez obzira na vrstu kafe ili sastav mešavine, da bi napitak bio prijatan i ukusan, kafa mora biti sveža. Dok se sirova kafa može čuvati godinama, pržena i naročito pržena mlevena kafa brzo gube svojstva. Kvalitet kafe se nakon prženja brzo pogoršava, jer kada aroma ispari, svežina kafe nestaje.

Iz tog razloga kafu treba kupovati u manjim količinama i češće, ako se kupuje pržena-mlevena kafa, onda treba kupovati sveže mlevenu.

Pržena kafa u zrnu gubi svežinu u roku od 20 dana od prženja, a mlevena posle nedelju dana. Kafa svežinu najduže zadržava u vakumiranim pakovanjima. Najbolji rezultat se dobija kada se kafa pripremi i samelje u automatima za kafu jer mlinovi u aparatima i automatima za kafu i tople napitke kafu samelju na najfiniji način.

Pored navedenog, treba istaći da kafa mora biti u originalnom pakovanju i samo takva se koristi u našim samouslužnim automatima.

INFO  :

Tel: 065/440-440-2

Povezana tema, automati za kafu iznajmljivanje.